Arnold Karskens
onderzoeksjournalist &
oorlogsverslaggever


in de media
televisie

18 juni 2007

Wat heet!

VARA
Arnold Karskens over de actualiteiten en over zijn laatste boek: AK-47.

23 oktober 2006

"Geen cent spijt"

EénVandaag
"Hij geldt als één van de grootste Nederlandse oorlogsmisdadigers: Frans van Anraat. Hij leverde duizenden tonnen grondstof voor gifgas aan Irak, waarmee dictator Saddam Hoessein massaal mosterdgas en zenuwgassen kon inzetten tegen burgers. Oorlogsverslaggever Arnold Karskens schreef een onthullend boek: Geen cent spijt. "

Lees meer en bekijk dit item.

22 oktober 2006

Zembla - Uruzgan ongecensureerd

VARA
" Oorlogsverslaggever Arnold Karskens reisde de afgelopen weken voor ZEMBLA met een camera door Uruzgan. Hij was daar niet-embedded, dus werkte hij zonder de bescherming van het Nederlandse leger. Hij zag de slachtoffers onder de burgerbevolking, hij zag hoe de Taliban steeds verder oprukt en hij constateert hoe de Nederlandse soldaten vooral bezig zijn met hun eigen veiligheid en niet aan wederopbouw toekomen. "

Lees meer over deze uitzending op de website van Zembla.
Bekijk deze uitzending.

19 oktober 2006

Pauw & Witteman

VARA
" Arnold Karskens ging naar de Afghaanse provincie Uruzgan, maar was daar niet embedded bij de Nederlandse militairen. Journalisten die wel ingebed zijn, moeten hun artikelen of opgenomen verslagen eerst voorleggen aan Defensie voordat ze gepubliceerd mogen worden. Ook komen journalisten maar een enkele keer buiten de poort van de Nederlandse basis. Karskens reisde op eigen gelegenheid door Afghanistan. "

Pauw & Witteman website over deze uitzending.
Bekijk de uitzending hier.

22 maart 2006

Nederlandse soldaten in Afghanistan

LLINK
"De eerste lading Nederlandse soldaten zitten inmiddels een week in Uruzgan, de gevaarlijke regio in centraal Afghanistan waar we gaan zorgen voor wederopbouw. Johan spreekt met journalist Arnold Karskens. En die is duidelijk: Als je erheen gaat om het land op te bouwen kun je het vergeten. Als je erheen gaat om tegen de Taliban te vechten zit je daar helemaal goed. Veel te gevaarlijk. Maar je mag wel naast Bush zitten. Ook spreekt Johan met enkele militairen vlak voor hun vertrek. De stemming zit er goed in: Het is hij of ik.... "

Bekijk deze aflevering van MoveYourAss.

25 februari 2006

Omstreden gouverneur nog steeds in Uruzgan

NOVA
"Nieuwe Revu-oorlogsverslaggever Arnold Karskens sprak in de Afghaanse hoofdstad Kabul met de gouveneur over de komst van de Nederlandse ISAF-missie."

Bekijk de uitzending op www.novatv.nl.

10 februari 2006

Hoorzitting missie Afghanistan in Kamer

NOS Journaal
"Op de vraag van Kamerleden Koenders (PvdA) en Van Bommel (SP) over hoe de bevolking in Uruzgan op de Nederlandse militairen zal reageren, antwoordde de voormalige Afghaanse minister van Financiën, Ashraf Ghani, geruststellend. De Amerikanen hebben ernstige fouten gemaakt. Er zijn huizen doorzocht en kinderen vermoord. Dat mag niet meer gebeuren, maar de bevolking van Uruzgan kan prima verschil maken tussen Amerikanen en Nederlanders.

Oorlogsjournalist Arnold Karskens betwijfelt deze bewering. Je kan wel zeggen: op ons uniform staat ISAF, maar die mensen zijn analfabeten. Bovendien blijft het toch een onbekend uniform met een geweer. Hij acht het land te onveilig voor de missie."

Item van het NOS Journaal.

30 januari 2006

Deskundigen oneens over opbouw Uruzgan

RTL Journaal
"Journalist Karskens, die onlangs nog in de onrustige regio verbleef, stelde dat wederopbouw in grote delen onmogelijk is. Als u de taliban wilt aanpakken, is Uruzgan een buitenkansje. Maar als u wilt wederopbouwen, ga dan niet naar Uruzgan, hield hij de Kamerleden voor.

Volgens Karskens is Uruzgan niet geschikt voor wederopbouw. Hij ondervond in Uruzgan aan den lijve hoe de provincie buiten de kleine provinciehoofdstad Tarin Kot nog beheerst wordt door talibanaanhangers. Op weg naar Tarin Kot, wilden zijn begeleiders alleen over de weg reizen als ze in totaal met 50 bewapende mannen zouden zijn."

Lees verder en bekijk het item van het RTL Journaal.

2 februari 2006

Slotdebat missie Afghanistan

NOVA
"De Tweede Kamer debatteert vandaag over deelname van Nederlandse troepen aan de ISAF-missie in Afghanistan. Tijdens de schorsingen praat NOVA vanuit café Dudok en vanuit de Tweede Kamer met onder meer Arend Jan Boekestijn, historicus, Arnold Karskens, oorlogsverslaggever van Nieuwe Revu, Henk Kamp, minister van Defensie, Wouter Bos, fractievoorzitter van PvdA, Boris Dittrich, fractievoorzitter van D66 en Ben Bot, minister van Buitenlandse Zaken, oud-partijleider van D66 Els Borst en de ex-minister van Defensie Frank de Grave."

Bekijk het slotdebat op www.novatv.nl.

21 januari 2006

Wat wil Uruzgan eigenlijk zelf?

NOVA
"Over het gebied is al veel gezegd, maar redelijk weinig te zien, laat staan te horen geweest. Wat vinden de mensen uit de Afghaanse provincie eigenlijk zelf van de mogelijke komst van de Nederlanders en waar zullen onze militairen terecht komen? In NOVA unieke beelden van het gebied, gemaakt door Arnold Karskens, oorlogsverslaggever van Nieuwe Revu."

Bekijk de uitzending op www.novatv.nl.

21 november 2005

De Wereld Draait Door

VARA
"Francisco van Jole ontvangt in de studio Arnold Karskens vanwege de rechtszaak tegen Frans van Anraat. Van Anraat wordt verdacht van betrokkenheid bij de door Saddam Hussein gepleegde oorlogsmisdrijven en genocide."

Bekijk deze uitzending met Arnold Karskens over Frans van Anraat.

19 november 2005

Dit was het nieuws

Seizoen 2, aflevering 2.
Presentatie: Harm Edens. Met Raoul Heertje, Jan-Jaap van der Wal, Arnold Karskens en Ivo de Wijs.

Bekijk de uitzending met een trage verbinding.
Bekijk de uitzending met een snelle verbinding.

12 maart 2005

De Zevende Dag

VRT
" Irak: de verkiezingen zijn achter de rug, maar het land is echt niet veiliger geworden. Journalist Arnold Karskens komt zondag terug uit Irak, en haast zich van de luchthaven in Schiphol naar onze studio. Een gesprek met Karskens én met Belgische Irakees Ali Kama-El-Deen over veiligheid, ontvoeringen én vrijlatingen, en vrouwenrechten. "

Meer over deze uitzending lees je hier.

18 februari 2005

De leugen regeert

VARA
" De Nederlandse militairen verlaten Irak. Een van hen, Erik O., kwam in het nieuws omdat hij werd vervolgd voor een dodelijk schot. Maar wat weten we over de andere dodelijke slachtoffers van onze soldaten? Hebben journalisten ons nu echt laten weten wat er in Irak allemaal is gebeurd? Arnold Karskens (Nieuwe Revu) vindt van niet. Hij gaat daarover in gesprek met Eric Vrijsen (Elsevier) die als embedded journalist meeging met het Nederlandse leger. "

De uitzending van 18 februari 2005.

7 december 2004

Barend & van Dorp

RTL 4
" Oorlogsverslaggever Arnold Karskens trekt al ruim twintig jaar naar conflicthaarden om verslag te doen met pen, microfoon en camera. Morgen verschijnt er een nieuw artikel van hem in de Nieuwe Revu, over de 62-jarige Nederlander die maandag opgepakt is: hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de door Saddam Hussein gepleegde oorlogsmisdrijven en genocide."

4 mei 2004

TROS Middag Magazine


"Oorlogsverslaggever Arnold Karskens over zijn werk."

Bekijk de uitzending.

11 oktober 2002

Wir haben es gewusst-quiz

VPRO
" Wekelijkse quizshow gepresenteerd door Rik Zaal waarin verdrongen feiten in de westerse geschiedenis centraal staan. De moraal van onze samenleving nader beschouwd aan de hand van vragen over nationale en internationale misstanden. In de zesde en laatste aflevering van de quiz strijden campagnemakers Roos Vermeij en Erik van Bruggen tegen oorlogscorrespondenten Linda Polman en Arnold Karskens."

Bekijk deze quiz hier.

30 oktober 2001

Barend & van Dorp

RTL 4

3 maart 2001

Pleisters op de ogen, pleisters op de mond

Twee Vandaag
" Arnold Karskens beschreef de geschiedenis over Nederlandse oorlogsjournalistiek. Hebben wij eigenlijk een naam hoog te houden in dit genre, en is de bijdrage van Karkens daarin een goede of juist niet? Een portret."

Bekijk dit portret van Arnold Karskens.

omhoog

© 2007 Arnold Karskens